10-delige praktijkopleiding Voedselbossen

Na het succes van de vorige jaren organiseren De Woudezel en De Bosboer terug een praktische voedselbosopleiding. De opleiding omvat 10 sessies met elk hun thema en loopt doorheen de 4 seizoenen. Dit jaar nemen we opnieuw diverse permacultuurprojecten onder de loep!  Zo laten we jou kennis maken met verschillende visies, want elk voedselbos is anders en zo hoort het ook te zijn. We gaan onder andere op bezoek bij voedselbos  L’Île de Bambecque net over de Franse grens, het Duizendkleurenbos van Dries Delanote en de Houtmeerschen te Ardooie. Drie toonvoorbeelden van jongere voedselbossen met een gedragen toekomstvisie. Daarnaast nemen we ook een kijkje in Ieper op het Agroforestryveld van de Woudezel en het nieuwe Voedselbos Jan Yperman, waar Woudezel aan zet was voor de ontwikkeling en begeleiding.

Het jaarprogramma:

  1. Do 10 april: op de Woudezel te Merkem
    Voedselbos inleiding en verkenning van de Woudezel-site + praktijk
  2. Do 22 mei: bezoek aan L’île de Bambecque’ te Bambeke
    rondleiding met focus op Voedelboscommunity, theorie + praktijk
  3. Do 26 juni: op de Woudezel te Merkem
    Oogst en verwerking van kruiden en producten uit het voedselbos + praktijk
  4. Do 17 juli: op de Woudezel te Merkem
    Plannen van een aanplant en design + praktijk
  5. Do  21 aug: bezoek aan wildfarm ‘Monde des Mille Couleurs’ en voedselbos ‘Bois des Mille Couleurs’ te Dikkebus.
    Focus op wildfarming en water in het voedselbos
  6. Do 18 sept: voedselbos De Houtmeerschen te Ardooie
    Rondleiding met focus op soorten en design van de site + praktijk
  7. Do 16 okt: op de Woudezel te Merkem
    Bodem en composteren + praktijk
  8. Do 13 nov: bezoek Agroforestryveld te Ieper en Voedselbos Jan Yperman te Ieper
    Aanplant van bomen en struiken + praktijk
  9. Do 05 feb: op de Woudezel te Merkem
    Snoeien van bomen en struiken + praktijk
  10. Do 26 feb: op de Woudezel te Merkem
    Vermeerderingstechnieken: o.a. Stekken, Enten en oculeren + praktijk

Verloop van de namiddag op de Woudezel:

13u30 tot 15u theorie en opvolging van de voedselbospraktijk doorheen de seizoenen.
15u tot 15u15 pauze om te socializen met een drankje en hapje.
15u15 tot 17u praktijkervaring opdoen door de handen uit de mouwen te steken.

Een paar dagen voorafgaand aan de sessie krijgt u een mailtje met wat meer uitleg over de activiteit. Er kan gevraagd worden om iets van materiaal mee te brengen zoals handschoenen, schop, …

Voor wie?

Voor de beginnende permaculturist en voedselsbosser die zich wil vormen in de praktijk.
Voor de gevorderde voedselbosser die verdieping en praktijkskills wenst op te doen.
Voor iedereen die de principes van permacultuur en voedselbossen wenst te implementeren in zijn levensstijl en/of zijn beroepsactiviteit.

We werken met een kleine groep om individuele begeleiding mogelijk te maken.

Prijs? 550 euro per persoon, enkel in te schrijven voor de ganse cursus. Inbegrepen: 4 plaatsbezoeken + hapje en drankje bij elke sessie

 

UW LESGEVERS:

Diderik Clarebout

Diderik runt sinds 2008 Voedselbos de Woudezel.  De Woudezel is al jarenlang een plek waar veel wordt georganiseerd rond voedselbossen en permacultuur. De opbrengst van het voedselbos groeit elk jaar, waardoor er een mooi assortiment aan verse en verwerkte producten beschikbaar is. Daarnaast is er volop ruimte voor workshops en belevenissen. De plantenkwekerij vormt een belangrijk onderdeel van het bedrijf en levert veel kennis op over plantensoorten en hun vermeerdering.

Met deze vorm van landbouw wil Diderik het boerenambacht weer vreugdevol maken. Hij streeft ernaar de verbinding tussen denken, doen en beleven te herstellen. Sinds drie jaar richt Diderik zich volledig op de Woudezel. Hij laat zien dat je met agro-ecologie en voedselbossen een duurzaam inkomen kunt verdienen. Lesgeven zit hem als filosoof en sociaal-cultureel werker in het bloed, en hij neemt je graag mee in zijn verhaal over het verenigen van landbouw en natuur. 

 

Lukas Masson

Na een zes weken durende werkstage in Kameroen in een grootschalig landbouw- en veevoederbedrijf kwam Lukas Masson terug in België met een overduidelijke missie. De connectie tussen landbouw, mens en natuur is ver te zoeken en die moeten we herstellen! Hij startte de Bacheloropleiding Landbouw en ging naast zijn studies op zoek naar alternatieve land- & tuinbouw praktijken die wél rekening houden met de gezondheid van planeet, mens en dier.

Hij schoolde zich in de laatste vijf jaar om tot permacultuurtuinier en voedselbosdesigner. Dit mede te danken aan pioniers zoals Louis De Jaeger, Diderik Clarebout, Bert Samyn, Fien De Schacht en Dries Delanote.

In 2020 startte hij samen met familie L’ Île de Bambecque op, een permacultuurboerderij met natuurlijke camping, en plantte er een voedselbos van een kleine hectare aan.

In 2022 ontstond z’n alias “De Bosboer” met als doel om mensen te coachen om zelf hun eigen eetbare oase te creëren. Dit doet hij aan de hand van het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van natuurlijke tuinen en voedselbossen en het organiseren van wandelingen, rondleidingen en opleidingen rond permacultuur, wildplukken en voedselbossen.

Meer info over De Bosboer

 

Schrijf je in voor 10-delige praktijkopleiding Voedselbossen!

Plantenkwekerij woudezel permacultuur voedselbos

Plantenkwekerij catalogus

Interesse in onze catalogus?

Laat hier je gegevens achter en ontvang de catalogus in je inbox!