10-delige praktijkopleiding Voedselbossen

Na het succes van vorig jaar organiseren De Woudezel en De Bosboer terug een praktische voedselbosopleiding. De opleiding omvat 10 sessies met elk hun thema en loopt doorheen de 4 seizoenen. Dit jaar doen we er nog een schepje bovenop: we nemen 3 permacultuurprojecten onder de loep!  Zo laten we jou kennis maken met verschillende visies, want elk voedselbos is anders en zo hoort het ook te zijn. We gaan op bezoek bij voedselbos  L’Île de Bambecque net over de Franse grens, het Duizendkleurenbos van Dries Delanote en de Houtmeerschen te Ardooie. Drie toonvoorbeelden van jongere voedselbossen met een gedragen toekomstvisie.

Het jaarprogramma:

 1. Do 18 april: op de Woudezel te Merkem
  Voedselbos inleiding en verkenning van het terrein
 2. Za 04 mei: bezoek aan L’île de Bambecque’ te Bambeke
  Voedselbos onder de loep
 3. Do 13 juni: op de Woudezel te Merkem
  Oogst  en verwerking van kruiden en producten uit het voedselbos
 4. Do 04 juli: op de Woudezel te Merkem
  Plannen van een aanplant
 5. Do  01 aug: voedselbos Monde des Mille Couleurs te Dikkebus
  Focus op Water in het voedselbos
 6. Do 12 sept: voedselbos De Houtmeerschen te Ardooie
  Focus op soorten en design van de site
 7. Do 10 okt: op de Woudezel te Merkem
  Bodem en composteren
 8. Do 14 nov: op de Woudezel te Merkem
  Aanplanten van bomen en struiken
 9. Do 06 feb: op de Woudezel te Merkem
  Snoeien van bomen en struiken
 10. Do 27 feb: op de Woudezel te Merkem
  Enten en oculeren

 

Verloop van de namiddag op de Woudezel:

14u tot 15u theorie en opvolging van de voedselbospraktijk doorheen de seizoenen.
15u tot 15u15 pauze om te socializen met een drankje en hapje.
15u15 tot 17u praktijkervaring opdoen door de handen uit de mouwen te steken.

Een paar dagen voorafgaand aan de sessie krijgt u een mailtje met wat meer uitleg over de activiteit. Er kan gevraagd worden om iets van materiaal mee te brengen zoals handschoenen, schop, …

Voor wie?

Voor de beginnende permaculturist en voedselsbosser die zich wil vormen in de praktijk.
Voor de gevorderde voedselbosser die verdieping en praktijkskills wenst op te doen. We werken met een kleine groep om individuele begeleiding mogelijk te maken.

Prijs? 480 euro per persoon (incl. 3 plaatsbezoeken) Enkel in te schrijven voor de ganse cursus.

 

Uw lesgevers:

Diderik Clarebout

Diderik runt sinds 2008 Voedselbos de Woudezel.  De Woudezel is een plaats waar reeds vele jaren heel wat wordt georganiseerd rond voedselbossen en permacultuur. De productie van het voedselbos neemt elk jaar toe waardoor je er een mooi aanbod aan verse en verwerkte producten kan vinden. Er is ook veel ruimte voor workshops en beleving. De plantenkwekerij vormt een groot deel van het bedrijf wat veel kennis rond soorten en de vermeerdering ervan oplevert.

Met deze manier van boeren wil Diderik de boerenstiel weer vreugdevol maken . De verbinding tussen wat je denkt, doet en beleeft terug herstellen. Sinds een tweetal jaar is Diderik meer dan voltijds met de Woudezel bezig. Hij toont aan dat je met agro ecologie en voedselbossen je boterham kan verdienen. Het lesgeven zit hem als filosoof en maatschappelijk cultureel werker in het bloed en hij neemt je graag mee in zijn verhaal van de verzoening tussen landbouw en natuur.

 

Lukas Masson

Na een zes weken durende werkstage in Kameroen in een grootschalig landbouw- en veevoederbedrijf kwam Lukas Masson terug in België met een overduidelijke missie. De connectie tussen landbouw, mens en natuur is ver te zoeken en die moeten we herstellen! Hij startte de Bacheloropleiding Landbouw en ging naast zijn studies op zoek naar alternatieve land- & tuinbouw praktijken die wél rekening houden met de gezondheid van planeet, mens en dier.

Hij schoolde zich in de laatste vijf jaar om tot permacultuurtuinier en voedselbosdesigner. Dit mede te danken aan pioniers zoals Louis De Jaeger, Diderik Clarebout, Bert Samyn, Fien De Schacht en Dries Delanote.

In 2020 startte hij samen met familie L’ Île de Bambecque op, een permacultuurboerderij met natuurlijke camping, en plantte er een voedselbos van een kleine hectare aan.

In 2022 ontstond z’n alias “De Bosboer” met als doel om mensen te coachen om zelf hun eigen eetbare oase te creëren. Dit doet hij aan de hand van het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van natuurlijke tuinen en voedselbossen en het organiseren van wandelingen, rondleidingen en opleidingen rond permacultuur, wildplukken en voedselbossen.

Meer info over De Bosboer

 

Schrijf je in voor 10-delige praktijkopleiding Voedselbossen!

Plantenkwekerij woudezel permacultuur voedselbos

Plantenkwekerij catalogus

Interesse in onze catalogus?

Laat hier je gegevens achter en ontvang de catalogus in je inbox!