Over Ons

Het verhaal van de Woudezel

Diderik Clarebout

Diderik Clarebout groeide op in het dorpje Boezinge bij Ieper langs het Kanaal Ieper-IJzer. Van kinds af aan was hij geboeid door Natuur en Tuinieren. Hij kreeg de kans om als kind reeds een tuintje te bewerken en te helpen in de bloementuin van zijn oma die in het naburig huis woonde. Er werd veel gevist, kampen gebouwd, vuurtjes gemaakt.

Als student kon Diderik stage lopen in een Natuurgebied. Na een lange reis door Zuid-Amerika studeerde hij moraalwetenschappen en kon hij zijn thesis maken rond Paracelsus, De Woudezel genaamd. “We kozen deze geuzennaam omdat we net als Paracelsus tegen het establishment in moesten gaan om landbouw terug met bomen te verzoenen.” Onderweg volgde Diderik nog de opleidingen Herborist, Meesterherborist, Bosgids, Bosbouwbekwaamheid, Landbouwer en Permacultuurontwerper.

1

Voedselbos Diderik

2

De Boerderij: een Wij verhaal

Het begon zoals bij zovele boeren met de zoektocht naar grond.  Die vonden we in 2008 in de Iepersteenweg nabij het Blankaart natuurgebied

In de beginjaren bouwden we een gemeenschap uit met veel (internationale)vrijwilligers via Wwoof. Mensen bleven een week tot enkele maanden op de boerderij en het community aspect was erg belangrijk.

Er stond een mooi huisje maar dat was onbewoonbaar. We woonden heel wat jaren in kotjes, boomhutten en kampeerwagens.

We waren van in het begin geïnspireerd door permacultuur en voedselbossen. Het was pionieren en we werden een beetje raar bekeken door naburige boeren en buren en moesten alsmaar uitleggen wat we deden. Hier ontstond het educatieve aspect van de boerderij.

Om de kost te verdienen werkte ik vele jaren in vzw De Groene Kans in Diksmuide waar ik mensen begeleidde in het leren aanplanten van boomgaarden en vogelbosjes. Ik leerde hen de kneepjes van het permacultuur tuinieren en het kweken van bessen.

2011: de Woudezel werd een bedrijf

Vanaf 2011 werd de Woudezel een bedrijf. Het was fijn om groepen en verenigingen te mogen ontvangen. Het steeds weer opnieuw vertellen van ons verhaal droeg er toe bij dat we een sterk verhaal kregen. De productie in de diverse voedselbossen begon toe te nemen. We maakten confituren en verkochten tijdens de zomer heel wat bessen in een stalletje aan de straatkant We organiseerden voor het eerst de cursus voedselbos en permacultuur. Doorheen de jaren begonnen we geleidelijk aan professioneler te werken. We kregen veel aandacht in de media en maakten de overgang mee van een soort marginalen binnen de landbouw tot ‘ecologische helden’.  De plantenkwekerij werd een volwaardig aspect en een groot aantal soorten en variëteiten werden aan het assortiment toegevoegd. We kregen meer en meer stagiairs over de vloer die in onze voetsporen willen treden.

Woudezel streed in de frontlinie mee om voedselbossen op de kaart te zetten en in de professionele sfeer binnen te trekken.

3

Permacultuur opleiding

4

Volledige focus op de Woudezel

In 2022 stopte ik met werken in de Groene Kans . Na de aanplant van de zelfpluktuin IJzerboomgaard te Diksmuide was het tijd om te kiezen voor de Woudezel en volledig van het project te leven. Naast het bedrijf zag vzw de Woudezel het daglicht wat onze ideologische insteek versterkt en het werken met vrijwilligers op een legale manier mogelijk maakt.

2024

In 2024 willen onze educatieve werking verbreden en herbergen in de oude schuur zodat ons huis terug een woonhuis wordt. 

Naast de ontwikkeling van voedselbossen zijn we ook verder op de agroforestry-kar gesprongen en plannen we de aanplant van een kastanjeveld. Er is nog veel werk voor de boeg. Met jullie hulp en steun zien we de toekomst rooskleurig tegemoet!

5

workshop woudezel voedselbos permacultuur vlaanderen
De_Woudezel-map

Schets van de Woudezelsite

Een voedselbos is voor ons een lappendeken met open en gesloten stukken. Het zijn verschillende systemen die onderling verbonden zijn.  Zoals het in de Natuur zelf is dus. Grazers maken open plaatsen. Sommige stukken groeien toe en onder invloed van dynamieken zoals stormen en overstromingen of menselijke impact begint alles terug van vooraf aan.

Een greep uit de verschillende systemen op de Woudezel:

* agroforestry systemen: Traditionele landbouwgewassen gecombineerd met nutsbomen zoals kastanjes en noten

* traditionele boomgaarden: Hoogstamfruit met schapen

* romantische voedselbossen: Complexe op het eerste zicht chaotische aanplant met veel aandacht voor Diversiteit, Ecologie en Belevingswaarde

*rationele voedselbossen: Diverse lagen van eetbare soorten in rijen geplant om oogst en onderhoud te vergemakkelijken

Onze partners

winok-logo
De_Woudezel-cremerie-kringelhofbos
zweethut de Woudezel

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze nieuwste evenementen en updates! 

Plantenkwekerij woudezel permacultuur voedselbos

Plantenkwekerij catalogus

Interesse in onze catalogus?

Laat hier je gegevens achter en ontvang de catalogus in je inbox!